Nog nooit in de geschiedenis van het Internationaal Stratenkunstenfestival Kempen stonden zoveel artiesten met Kempense roots op de affiche.

Een echte thuismatch spelen deze zes acts niet, veel van hen leven een rondtrekkend bestaan. Met hun optredens op het Zilvermeer op 10 en 11 september krijgen ze de unieke kans om hun kunsten voor een groot publiek te tonen in de eigen streek.

Het Internationaal Straatkunstenfestival Kempen mikte al van bij de start op internationale acts. Enkel door het vissen in een voldoende grote vijver, konden de organisatoren voor elke editie een programma van topkwaliteit garanderen. Zonder op de kwaliteit in te boeten, prijken dit jaar voor het eerst zes groepen of artiesten met Kempense roots op de affiche. “We willen hen een kans geven om te spelen voor eigen publiek”, vertelt organisator Geert Mangelschots. “Ongetwijfeld lossen ze de verwachtingen in. Sterker nog, ik geloof er rotsvast in dat ze het de komende jaren zullen waarmaken op tal van andere festivals in Europa en de rest van de wereld. De Kempen mag trots zijn op deze kunstenaars.”
 
De Kempen zendt z’n zonen uit
 
Per definitie kennen de artiesten van het straatkunstenfestival een zwervend of rondtrekkend bestaan. Drie van de zes groepen of artiesten met Kempense wortels onderbreken even het reizen en vestigen zich voor enkele weken op het Zilvermeer. In alle rust werken ze hier - exclusief voor het Internationaal Straatkunstenfestival Kempen - een unieke locatievoorstelling uit.
 
Thuisspeler Sylvain Vaes
 
Een echte thuisspeler is Sylvain Vaes met The Three. De installatie van deze Mollenaar draait om de overgang van leven naar dood, en de vraag of deze losstaan van elkaar. Kan iets tegelijk dood en levend zijn? Sylvain onderzoekt het twee dagen lang tijdens zijn live performance.
 
Luchtacrobatie uit Balen
 
Het gloednieuwe Belgisch-Frans circusgezelschap Cie Azeïntelt één lid, Sam Hannes, afkomstig uit Balen. Het gezelschap brengt samen met een percussionist humoristische en spectaculaire luchtacrobatie. Vanaf de eerste week van september verblijven de acrobaten aan het Zilvermeer om zich voor te bereiden op de voorstelling.
 
Danseres en luchtacrobate Femke Luyckxgroeide eveneens op in Balen, maar verblufte al de hele wereld met haar voorstellingen. Ook de jonge kijkers van het programma Circus op Ketnet kennen haar ongetwijfeld. Tijdens het Internationaal Stratenkunstenfestival brengt ze de voorstelling Souffle Moi waarbij ze naar hét antwoord op dé vraag zoekt. Het poëtische verhaal brengt Femke op grote hoogte. Om zich optimaal voor te bereiden op de show, verblijft ze vanaf de laatste week van augustus twee weken aan de oevers van het Zilvermeer.
 
Molse danser
 
Chris De Feyter uit Molneemt bij Dogwolf het concept, de choreografie, verschillende dansstukken, de tekst, het decor en de hoofdrol van de voorstelling The Outcast voor zijn rekening. Om maar te vertellen dat deze Kempenaar onmisbaar is voor deze dansact die exclusief werd gemaakt voor het Zilvermeer. Dogwolf resideert al sinds 12 augustus in het Zilvermeer.
 
Spelen met vuur
 
Pieter Mast en Erica Massagé, beiden opgegroeid in Mol-Ginderbuiten, spelen bijzonder graag met vuur. Zo graag zelfs dat ze met Piricatique vuurshows brengen over het hele land. Een spectaculaire show om vurig naar uit te kijken. Deze keer brengen ze de show Zwart Vuur, en zwart zal het zijn. Van de rook.
 
Ook de Balenaars van de Percussiegroep New Dimension houden wel van een vlammetje. Samen met Vuurwerk Vangelabbeek brengen ze een unieke combinatie van vuurwerk en fijne live muziek. Deze afsluiter zorgt gegarandeerd voor kippenvel.